tisdag 12 april 2016

Bokrecension: Mannen som sköt Lucky Luke


Från Cobolt kommer ett nytt album om Lucky Luke, inbundet och lyxigt förpackat. Det är det kanske snyggaste Lucky Lukealbumet någonsin, utgivet för att fira den ensamme cowboyens 70-års jubileum. Denna gång är det Matthieu Bonhomme som står bakom pennan, både illustrationer och manus. Och det är ett mycket bra jobb.

Lucky Luke efter Morris och Goscinny har annars varit av väldigt skiftande kvalité. Vissa album har varit riktiga lågvattenmärken medan andra har varit något bättre. Men de har aldrig nått upp till samma nivåer som exempelvis Ömfotingen, Bröderna Dalton maskerar sig och Diligensen. Inte förrän nu.

Mannen som sköt Lucky Luke är ett gediget hantverk, en fin historia, snyggt tecknad och utförd. Stilistiskt skiljer den sig en hel del från övriga Lucky Lukeproduktioner, och stundtals kommer jag att tänka på den eminenta serien om Buddy Longway, vilket möjligen kan bero på den stämningsfyllda färgläggningen. Ett stort plus också för att serien behandlar en av den ensamme cowboyens större förändringar i serievärlden. Det är en fin och trevlig återkoppling.

Jag kan inte annat än reservationslöst lyfta på min stetsonhatt för Bonhomme för ett mycket väl utfört arbete, och även Cobolt som genom sin kulturgärning ser till att vi får uppleva detta mästerverk också i Sverige. Läs det du också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar