söndag 17 januari 2016

Heir to the EmpireNär våra hjältar från filmerna återvände med buller och bång i och med Darh Horse's Dark Empire och den Bantamutgivna Heir to the Empire av Timothy Zahn, välkomnades de med öppna armar. Zahns böcker möttes av goda recensioner, ivriga fans och blev genast en bestseller.

Själv hade jag precis hunnit börja gymnasiet då jag fick hem pocketutgåvan och sträckläste den. Zahns språk var enkelt och mycket lättläst. Lite Clive Cussler, fast i rymden. Det gick nästan att höra John Williams episka musik i takt med att jag vände sidorna.

Romanen berättade om hur Imperiets styrkor samlats under en ny ledare - den osannolikt begåvade Grand Admiral Thrawn som den senaste tiden befunnit sig på uppdrag i de yttre territorierna av galaxen. Thrawn hade ett taktiskt sinne som var närmast oslagbart och han var dessutom i mångt och mycket en pragmatisk ledare som inte styrdes av impulser att omedelbart strypa sina undersåtar när de gjorde fel.

Naturligtvis leder hans ankomst till konfrontation med den Nya Republiken. Till sin hjälp har han en fallen jediklon - Joruus C'Baoth, och märkliga djur med en förmåga att avleda Kraften och lämna jedi-riddare kraftlösa. Dessutom gör Mara Jade sin debut här. Både Thrawn och Mara blev snabbt fanfavoriter och Mara kom att flitigt figurera i Expanded Universe där hon fick en alldeles speciell betydelse.
Handlingen var spännande, fartfylld och hade precis rätt dos av space opera för att fånga stämningen från filmerna. Några störande moment som exempelvis de smått töntiga namnen på klonerna och den krystade förklaringen till dessa kan därför förlåtas. Handlingen fortsatte sedan i Dark Force Rising och avslutande The Last Command.

Om du är Star Wars-fantast eller gillar space opera, är detta absolut något för dig.

The Thrawn Trilogy får fyra Spelgalningar i betyg.

Läs också:

Heir to the Empire - serieadaptionen från Dark Horse. Snyggt berättad, illustrerad och färglagd slår den nästan romanen på fingrarna.

Heir to the Empire Sourcebook - rollspelssupplement med mycket fakta också för icke-rollspelaren.

 

1 kommentar:

  1. Tack för tipset på serieversionen av Heir to the Empire! Böckerna var ju grymt bra. Ska bli kul att läsa serien också..

    -Fredrik

    SvaraRadera