lördag 23 januari 2016

Nyheter för yngre läsare

Första odjursboken är en mycket trevligt illustrerad pekbok i styv kartong, med rim om de olika monstren av illustratören själv. Bilderna är både stämningsfyllda  och lite småspännande läskiga. Johan Egerkrans har tidigare gjort bland annat den mycket trevliga boken Nordiska väsen. Här kommer hans bilder också till sin rätt. Vad som är lite synd däremot är att verserna inte känns lika klockrena, de känns ibland lite krystade. Det är dock min vuxna blick som hakar upp sig på det, och jag tror knappast att den tilltänkta åldersgruppen är lika kritisk.

Kort sagt, köp denna pekbok för illustrationerna. Den torde vara uppskattad av fantasyälskare och rollspelare som vill ha lite monstertema tillsammans med sina barn.Ännu mer Egerkrans blir det i den tredje delen av lätt att läsa-serien Häxmästaren. Denna tredje del heter Slukaren och berättar om barnen Ella och Rands fortsatta äventyr. Texten är skriven av alltid produktive Niklas Krog som har ett stort antal böcker på sitt samvete. Slukaren är precis lika stämningsfylld som sina båda tidigare delar. Johan Egerkrans illustrationer är oklanderliga och stämningsfyllda och passar väl till Niklas Krogs historia. 

Bokserien torde passa yngre barn som precis lärt sig läsa, för mig som rollspelare och skapare av barnspelet Äventyr går det också utmärkt att använda boken som inspiration för spännande sagor i spelet. Häxmästaren är en mycket trevlig serie böcker för de yngre läsarna, och även jag som vuxen finner behållning i de tjusiga illustrationerna.

Serien Häxmästaren kan varmt rekommenderas, för den nyblivne läsaren och för föräldrar som läser högt för sina barn. Det korta formatet gör varje del i sagan utmärkt som kvällsläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar