tisdag 26 januari 2016

Spelrecension: Mysterium


Mysterium är ett samarbetsspel där en av spelarna tar på sig rollen av en osalig ande som vill få hjälp att komma till ro, och de andra spelarna tar på sig rollen av medium som ska hjälpa anden att avslöja den mördare som bragte denne om livet. Naturligtvis får det inte vara för enkelt, så på klassiskt andemanér är ledtrådarna anden kan ge begränsat till diffusa bilder, om du tänker Dixit så tänker du alldeles rätt. Genom att associera på rätt sätt ska spelarna genom bilderna anden förmedlar till slut avslöja mördaren, mordplatsen och ordvapnet - lite som i en avancerad variant av klassikern Cluedo.

Mysterium kan spelas i olika svårighetsgrader, där anden dels har möjlighet att byta kort, och att man dels lägger ut olika många ledtrådskort (där bara några är rätt, givetvis). Hur svårt spelet är beror till stor del på hur väl man känner varandra, för det gäller att associera likadant som anden för att avslöja mördaren.

Då Mysterium är ett samarbetsspel där spelarna vinner eller förlorar tillsammans, får spelarna samarbeta och hjälpa varandra att tolka de visioner (kort) de fått. Det vill säga, ända till den sista fasen i spelet då spelarna alla har fått fram var sitt alternativ på gärningsman, plats och mordvapen. Bara ett av dessa alternativ är rätt. Och beroende på hur väl det gått i spelet tidigare, får spelarna komma med sina gissningar efter att ha fått se ett antal av de sista ledtrådskorten: de med låg poäng måste gissa redan efter det första kortet, medan de med hög poäng får se alla tre. I denna fas får spelarna inte prata med varandra. Den grupp som fått flest röster är den som spelarna tror är rätt. Observera att spelarna kan vara oense, eller att två eller fler grupper kan få lika många röster. I så fall är det spelaren som har högst poäng från tidigare fas som får fälla avgörandet. Är valet rätt, vinner spelarna och anden får ro. Om inte, ja då förlorar de allihop, inklusive anden.

Spelet är mycket trevligt och bjuder på en del skratt och överraskningar. Det är väldigt snygga komponenter i spelet det kommer att bjuda in till flera trevliga omgångar. Om du dessutom gillar spel som Dixit, är detta nästan garanterat något för dig.

Daniels betyg: Fyra spelgalningar
Julias betyg: Fyra spelgalningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar