söndag 3 januari 2016

Spelgalningarna tar sig en titt på Munchkin


Steve Jackson Games visste nog inte hur bra det skulle gå när de släppte den första grundlådan Munchkin. Ett kortspel där du ska plundra, förråda och slåss mot slemma monster. Men nu så här ett tiotal grundboxar på varierande teman senare visade sig det humoristiska spelet vara en hejdundrande hit. Eftersom vi får en hel del frågor om spelet tänkte vi försöka reda ut begreppen lite.

Vilken box ska jag starta med?
Det är egentligen en smaksak, och i grund och botten är det dina preferenser som avgör. Gillar du fantasy passar både Munchkin och Munchkin: Pathfinder. Där Munchkin är mer allmänt hållet är Pathfindervarianten nischad mot rollspelet med samma namn. Det finns sedan teman som t.ex. western, superhjältar, sf, steampunk, efter katastrofen, agenter, vampyrer och pirater. Humorn som genomsyrar spelen fungerar i regel bäst om det är en genre du är inläst på då många skämt förutsätter någon form av kunskap om genren.
Sedan finns det deluxevarianter på några av startlådorna där det ingår figurer för att markera din spelfigurs level på den scoreboard/levelcounter som också medföljer. Om du vill skaffa deluxeutgåvan eller grundlådan är upp till dig. Det blir lite mer visuellt med deluxevarianten, men å andra sidan finns inte alla startlådor i deluxeutgåva.

Är alla grundboxar kompatibla med varandra?Ja. Bra att veta är att baksidan på korten ser olika ut till olika teman, men det har ingen spelteknisk inverkan.



Vilka expansioner ska jag skaffa?Du behöver inte några expansioner från början, om du inte vill. Grundspelet räcker gott. När du spelat Munchkin några gånger kan det dock vara trevligt med fler kort för variationens och humorns skull. Eller om du vill skaffa expansionerna från början för att utöka kortbiblioteket på en gång. Till grundspelet Munchkin finns det flest expansioner, men till de allra nyaste som Munchkin: Steampunk har det ännu inte hunnit komma några.

Är det svårt att lära sig?Nej, det är inte speciellt mycket regler och är ganska låg tröskel för nya spelare.

Hur går det till?Du spelar en figur ska ska levla från level ett till tio. På din hand har du ett antal kort, vilka finns i två typer: rumskort och skattkort. Varje gång det är din tur drar du ett rumskort, och är det en fiende eller en förbannelse träder kortet genast i kraft. Annars får du ta upp det på hand. För att besegra ett monster måste du upp i samma level som detta. Du kan ligga flera levels under monstret och ändå besegra det, med hjälp av utrustningskort och - om de känner för det - med hjälp av dina vänner. Om du besegrat monstret träder en effekt i preciserad på monsterkorter i kraft, och beroende på hur farligt monstret var stiger du en level eller två och drar samtidigt ett antal skattkort.
Det är dock du som ska vinna och inte dina vänner, så med hjälp av kort du har på handen kan du sedan förstöra för dina med- eller snarare motspelare när de minst väntar det.

SlutligenMunchkin är ett underhållande och mycket roligt spel, som bjuder på många skratt och knasigheter. Det fungerar i regel bäst i lite mindre sällskap på tre - fem spelare.

Daniels betyg på Muchkin (grundspelet): fyra spelgalningar av fem möjliga.
Julias betyg på Muchkin (grundspelet): fyra spelgalningar av fem möjliga.

Andra varianter av Munchkin:Munchkin Quest - brädspelsvariant
Munchkin: Loot Letter - en variant på det populära spelet Love Letter.
Munchkin Panic - en variant på Castle Panic.
Muchkin Gloom - Munchkin goes Gloom. Kompatibelt med alla Glooom-expansioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar